De onödiga, av Sören Olsson&Anders Jacobsson

De onödiga är ett gäng som består av 5 tjejer och killar (Josefin, Josef, Tibe, Shanti och Jyrka.) som går i 5:an. De känner sig onödiga i samhället. De bestämmer sig därför att bilda klubben och hjälpa andra "onödiga" och göra folk glada! De hjälper bland annat en kille vars föräldrar inte har tid med honom och ordnar så att Josefins och Josefs föräldrar blir kära igen! Men det blir inte alltid riktigt som de tänkt sig. Fast allt brukar ordna sig i slutändan.


Min åsikt:

Jag tycker att boken var helt okej. Inte direkt nåt för min ålder, men säkert en mycket bra bok för yngre! Man fick sig ett litet gott skratt då och då och man blev helt enkelt glad av boken! Fortsättningen på boken heter De andra. Har själv inte läst den än!

Poäng (0-5):

4, eftersom att boken var väldigt rolig, men ändå inte helt komplett!

                                          
                             149 sidor    


50 % boknörd.. Det e ju lagom!


Svart drama, av Magnus Nordin

Reglerna står tydligt uppskrivna med självlysande tusch i en av toaletterna utanför kemisalen:

1. Titta honom inte i ögonen!
2. Tala aldrig till honom!
3. Nämn aldrig hans namn!
4. Be till gud att reglerna fungerar!


Tess har just flyttat från Stockholm med hennes mamma och mammans pojkvän till Fjärlunda, en ort i Värmland. Där hon börjar på Fjärlunda Nya Gymnasium. Hon får reda på att det för 25 år sen, vart en explotion på skolan och kemiläraren dog, vilket sa sig vara en olycka. 
En dag råkar Tess bryta mot den första regeln. Då börjar hon snoka i det förflutna om vad som egentligen hände dagen då kemiläraren dog... Hon kommer allt närmare och närmare sanningen. Och till slut börjar hon misstänka om det verkligen var en olycka. Eller ett mord... Men vem skulle i sånna fall vilja döda Max Crona, som var en så omtyckt lärare...?


Min åsikt:

Spännande, är det första ordet jag kommer på. Läsaren rycks in i berättelsen från hela första början och kan inte låta bli att läsa vidare i boken. Magnus Nordin skriver verkligen på ett mycket skickligt sätt! En thriller du inte kommer kunna släppa.


Poäng (0-5):

ABSOLUT en 5:a! 
 
                                           
                                                       263 sidor

Långt ifrån cool, av Ingrid Olsson

11-åriga Linnéa känner sig så långt ifrån cool som man kan vara. Dessutom ska hon få glasögon. Den ända som stöttar och förstår henne är hennes mormor, som säger att det finns fördelar med att ha glasögon. När populära Vanessa som en gång i tiden varit Linnéas bästa vän (men började ignonera henne då hennes föräldrar skildes) bjuder henne till sin fest, blir allting bara värre.

Min åsikt:

Jag blev väldigt rörd av boken. Jag förstod hur vissa faktiskt har det. De vuxna i boken försöker egentligen bara hjälpa till, men de gör allt värre. Tycker väldigt synd om stackars Linnéa.
Fast tycker faktiskt att boken var lite väl överdriven. Jag menar, hallå? Varför ska alltid den mobbade i böcker ha glasögon? Och hur kunde det vara möjligt att föräldrar/ lärare aldrig märkte vad som pågick? Linnéas lillesyrra var alldeles föööööör gnällig, (och endå fick hon aldrig skäll av föräldrarna och mamman tyckte ju att hon var hennes lilla gulligul!) Vanessa "den populära" skulle självklart ha rosa på alla kläderna och föräldrarna skulle ju vara total-blinda och inte märka nåt vad som höll på att hända med Linnéa!


Poäng (0-5):

3, den hade säkert fått högre poäng om den inte vart så "tillgjord" och sjävklar.

                             


Sms från Soppero, av Ann-Helen Laestadius

Agnes är 13 år och bor i Solna. Hennes mamma är same, men har aldrig pratat samiska med Agnes. Agnes börjar lära sig lite samiska i smyg. Hon är stolt för att vara same, men är inte säker på att man kan vara same om man bor i Solna och inte har några renar. Plötsligt kommer det ett sms från en kille från Soppero! Och när hon åker till Soppero till sin släkt bara måste hon få veta vem killen är!


Min åsikt:

Boken var helt okej. Inte nån favorit, men endå inte dålig! Man fick veta lite mer om samernas kultur, vilket var bra såklart!

Poäng (0-5):

3 poäng får den här boken för att den var rätt bra, men endå inte så jättebra... 





                                    
                                              153 sidor


Skuggrädsla, av Annica Wennström

Nils, eller Nejla som han egentligen heter, ska tillbringa sin sommar hos sin släkt i en sameby. Just före han ska åka, så bråkade han med sin mamma. Han nämnde nån han inte får: pappa. 
I samebyn stöter han ihop med Victor, som går i hans paralellklass och är där på semester. En dag när de sitter och karvar trollrunor i en gammal gran kommer plötsligt en man och sträcker sig mot Nejla. I handen håller han en berlock. "Det var din mormors" , säger han och strax därefter har han försvunnit in i skogen. Vem var mannen? Och hur hade det egentligen gått till när Nejlas pappa omkom i en helikopter olycka?
 

Min åsikt:

En grymt bra deckare som innehåller väldigt mycket spänning...

Poäng (0-5):

Det blir en 5:a för att den var spännande och jag tyckte verkligen om den!
 
                                             
                                              

Emma och Daniel: Mötet, av Mats Wahl

Emma och Daniels föräldrar träffas via en kontaktannons. Emmas pappa bjuder Daniel och hans mamma upp till fjällen till deras stuga. En dag ska Emma följa med Isak, en gammal man upp till stugan där han bodde som barn för att vara där i några dar och fiska och sånt. Isak försöker få med Daniel, men han vill inte. Vilket är bra eftersom att Emma inte riktigt gillar honom. Men till slut låter Daniel sig övertalas och följer med upp till Isaks stuga. När Isak plötsligt oväntat dör, måste Daniel och Emma klara sig på egen hand och själva försöka ta sig där ifrån.

Min åsikt:

Ååååh! Typ världens sämsta bok jag någonsin läst!!! Så himla ointressant! Jag tror att endast en som är intresserad av natur kan tycka om boken. Mina vänner har oxå läst den och de slutade mitt i för att den var så himla boring! Jag läste faktiskt ut den (fråga inte hur jag stod ut), (och nej läste inte för att jag ville veta hur det skulle gå på slutet). Fast nu i efterhand ångrar jag mig lite att jag läste hela och slösade min dyrbara tid på den, när jag hade kunnat läsa nåt bättre och intressantare!

Poäng (0-5):

Det blir helt klart 0 poäng till denna bok.
 
                                                   
                                                            
154 sidor
                           


Antikvariat Blå Spegeln av Martin Widmark

Detta är första boken i en serie som handlar om de 2 kompisarna David och Larissa. I denna bok kommer Larissa som ny till klassen och hon blir nästan genast vän med David som typ inte har några vänner.  David har just flyttat in hos Melkior (en gammal gubbe som äger ett gammalt antikvariat) och bor där tillfälligt ,medans hans föräldrar är bortresta. En dag är Melkior spårlöst försvunnen. David och Larissa tar ansvaret att hitta honom. De hittar ett kodat meddelande som hjälper de att ta upp jakten och plötsligt är äventyret i full gång.

Min åsikt:

Ganska bra och väldigt spännande.

Poäng (0-5):

Efter en liten tids fundering kom jag fram till att det blir en 4:a! För att den var väldigt bra!


Systrar i jeans tredje sommaren av Ann Brashares

Nu är det sista sommaren innan de 4 vännerna ska börja college och flytta till olika ställen av landet. Vuxenlivet närmar sig mer och mer. Bridget åker till ett fotbollsläger och jobbar där som coach (hon vet dock inte vem som väntar henne där, som oxå ska jobba som coach), Lena går på konstskola, Carmen ska få ett syskon och Tibby kommer Brian allt närmre.

Min åsikt:

Ännu en helt fantastisk bok i serien! Man blir verkligen tagen in i bokens värld!

Poäng (0-5):

En 5:a som de andra Systrar i jeans- böckerna. 
                                 
                                          
                                                            399 sidor
 
                                  

Systrar i jeans andra sommaren av Ann Brashares

Ennu en sommar kommer och de ska skiljas åt igen. Carmen sommarjobbar, Tibby åker till en filmskola, Bridget åker till sin mormor för att ta reda på lite mer om hur hennes mamma var innan hon dog och Lena börjar inse att hon inte glömt Kostos helt och hållet, men ryktet säger att han har en ny tjej. Ny sommar, nya bekymmer.

Min åsikt:

Jag gillar verkligen boken, snarare hela serien av Systrar i jeans. Jag lixom sjunker in i boken och tänker inte på nåt annat och bekymmrar mig inte för vad som händer i mitt verkliga liv, utan tänker bara på deras bekymmer.

Poäng (0-5):

5 poäng.

                                                    
                                                          446 sidor
     


Systrar i jeans av Ann Brashares

De fyra tjejerna Bridget, Carmen, Tibby och Lena som bor i Maryland är bästa vänner. När sommaren kommer måste de skiljas åt, eftersom att Bridget åker till ett fotbollsläger, Tibby bli kvar hemma och jobbar, Carmen åker till sin far i South Carolina och Lena åker till sin släkt i Grekland. När Carmen hittar ett par jeans från en second hand butik som konstigt nog passar de alla fyra, bestämmer dig sig för att skicka de mellan sig under sommaren.

Min åsikt:

Jag hade först sett filmen "Systrar i jeans" som jag tyckte om och bestämde mig därför för att låna den som bok på biblioteket. Jag tyckte att den var jättebra! Det var ett tag sen jag läste boken och har nu oxå hunnit läsa "Systrar i jeans, andra sommaren" och "Systrar i jenas, tredje sommarn". Och ni förstod nog att jag inte hade läst fortsättningarna om inte den första boken var bra!

Den innehåller mycket romantik och vänskap!

Poäng (1-5):

Jag ger boken en 5:a, för att den var bra och inte dålig på något sätt.

                                      
                             
                                         
377 sidor

Hemligheten av Sophie McKenzie

Lauren har alltid vetat att hon är adopterad, men när hon tvingas skriva en uppsats om sig själv, väcks störra frågor. Hon söker efter kidnappade barn på nätet, och märker att en av de små tjejerna liknar henne. Då bestämmer hon sig för att ta reda på vilka som är hennes biologiska föräldrar och äventyret börjar.

Min åsikt:

En bok ni garanterat MÅSTE läsa! Jag kunde knappt släppa boken, och när jag gjorde det så tänkte jag hela tiden på hur det skulle gå för Lauren. "En thriller i snabbt tempo", står det på baksidan av boken och jag håller verkligen med. Rekomenderar den starkt.

Poäng (0-5):

En klockren 5:a! Boken var så bra som jag trott och till och med bättre! 

                                                   
                                                     

Skuggornas barn av Maria Gripe

Berta ska återvända till slottet Rosengåva igen. Det var 7 månader sedan hon sist var där. Carolin, som en gång kommit hem till Berta som hussjungfru och säger sig vara hennes halvsyster, går nu istället omkring på Rosengåva förklädd till pojke och utger sig ifrån att vara hennes bror...
På slottet finns oxå tvillingarna Arild och Rosilda, som sörjt sin mamma död i flera år. Men nåt de inte vet, är att hon i själva verket lever.


Min åsikt:

Jag tycker att den var helt okej, men det gick ibland lite för segt framåt. Fast boken var endå mycket spännande. Om man kommer in i den, så kan man inte släppa den. För man vill verkligen veta hur det går. Storyn utspelar sig på 1980-talet. Därför är språket väldigt omodernt, vilket egentligen inte gör nånting.

Poäng (1-5):

Den får 4 poäng för att den var spännande, men skulle endå kunnat ha lite snabbare tempo.

                                                            
                                                                             394 sidor


RSS 2.0